Sterilisatie (Vasectomie) man2023-10-30T13:38:38+00:00

STERILISATIE MAN

  • Vasectomie door ervaren artsen

  • Zonder pijn en angst
  • Geen wachtlijst, direct geholpen

STERILISATIE MAN

  • Vasectomie door ervaren artsen

  • Zonder pijn en angst
  • Geen wachtlijst, direct geholpen

Sterilisatie: wanneer er geen kinderwens (meer) is

Sterilisatie van de man (vasectomie) is een kleine chirurgische ingreep waarbij de zaadleiders bij de man onderbroken worden. Hierdoor is het niet mogelijk voor de zaadcellen om in het sperma terecht te komen. Dit zorgt ervoor dat de man steriel is en geen kinderen meer kan krijgen. Sterilisatie moet worden beschouwd als definitieve anticonceptie en is in principe onomkeerbaar. Een sterilisatie is dan ook alleen een goede keuze, als u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt. 

Sterilisatie is een veilige manier van anticonceptie. Het is veiliger dan condoom gebruik of het gebruik van ”de pil”. Deze ingreep heeft geen invloed op uw seksuele leven/het krijgen van een erectie. 

The Best Care

Sterilisatie (vasectomie) is een ingreep wat valt onder medisch niet- noodzakelijke ingrepen. Dit betekent dat deze ingreep uiterst goed en zonder complicatie uitgevoerd moet worden. Daarom wordt u geholpen door een ervaren team.

Het laten uitvoeren van een sterilisatie roept wellicht ook belangrijke vragen bij u op. Doet het pijn? Heeft sterilisatie invloed op mijn seksleven? Heeft sterilisatie invloed op de hormonen?

Bij VASO Kliniek krijgt u persoonlijk aandacht. U weet wie uw arts is, hierdoor is er een vast aanspreekpunt voor al uw vragen.

De voorbereiding en ingreep

Hieronder leest u hoe de behandeling (sterilisatie) bij mannen stap voor stap verloopt.

Intakegesprek

Vaak is het mogelijk om de ingreep in te plannen bij het eerste bezoek. U krijgt een telefonisch consult om zeker te zijn dat dit mogelijk is. In sommige gevallen is het nodig en ook verplicht om de ingreep in te plannen bij het 2e bezoek. Dit geldt in de volgende gevallen:

  • U bent jonger dan 30 jaar.
  • U bent in het verleden geopereerd aan de lies/niet ingedaalde testikels/ of een andere ingreep aan het scrotum (meestal is dit geen probleem en kan de ingreep alsnog uitgevoerd worden).
  • U bent bekend met hartkwalen.
  • U gebruikt bloedverdunners.

Voorbereiding

Er zijn een paar belangrijke punten die van belang zijn in de voorbereidende fase.

  • U hoeft niet nuchter te zijn voor de ingreep.
  • Als u bloedverdunners gebruikt, is het belangrijk om hiermee van te voren te stoppen. Bespreek dit met de arts die u dit heeft voorgeschreven.
  • Om het infectie risico zo laag mogelijk te houden moet u de dag voor de ingreep uw balzak scheren.
  • Na de ingreep mag u zelf niet auto rijden of fietsen. Neem daarom iemand mee waarmee u weer naar huis kunt rijden.

Operatie

De vasectomie vindt plaats onder lokale verdoving. Hiervoor zal eerst het scrotum gedesinfecteerd worden. Daarna wordt de huid van het scrotum verdoofd met een lokale verdoving. Vervolgens wordt er een kleine snede gemaakt in de huid van het scrotum, waardoor de zaadleider wordt vrij gemaakt en een stukje van ongeveer 1 cm wordt verwijderd. De uiteinden worden dicht gemaakt.

De wond wordt afgeplakt met een speciale pleister. De andere zaadleider wordt op dezelfde manier behandeld. De hele ingreep duurt ongeveer 15 minuten. Na de ingreep mag u direct naar huis.

Herstel en nazorg

Na de ingreep is het belangrijk dat u de onderstaande punten goed in acht neemt.

  • Als de verdoving is uitgewerkt (na ongeveer 45 minuten) kunt u lichte pijnklachten ervaren. Hiervoor kunt u het beste paracetamol 500mg gebruiken (maximaal 4 keer op een dag 2 tabletten). Overleg medicijn gebruik altijd met de arts.
  • Om de pijn en zwelling te verlichten kunt het beste het scrotum goed koelen de eerste uren na de behandeling.
  • Eerste 24 uur een strakke onderbroek dragen.
  • U mag pas douchen 24 uur na de ingreep, tot die tijd de wond droog houden.
  • U mag pas in bad en/of zwemmen als de wonden volledig genezen zijn. Dit kan ongeveer 10-14 dagen duren.
  • U mag 2 weken niet zwaar tillen, sporten en fietsen.

Complicatie en risico’s

Vasectomie is een simpele chirurgische ingreep met weinig tot geen complicaties. Hieronder leest u over de meest voorkomende complicaties.

  • Soms kan er sprake zijn van tijdelijke blauwe verkleuring van het scrotum en/of basis van de penis.
  • Wat bloed- of vocht verlies uit de wond is niet ongebruikelijk, dit gaat vanzelf over.
  • Bij ongeveer 4% van de mannen is er sprake van een nabloeding of infectie.
  • Pijn en beurs gevoel zijn de meest voorkomende symptomen. Deze gaan na enkele dagen vanzelf over. Paracetamol geeft hierbij een goede pijnverlichting.

Kosten en vergoeding

De sterilisatie (vasectomie) kost €439,-

Een sterilisatie wordt niet vergoed vanuit een basispakket. U dient de behandeling zelf te betalen. Voor meer informatie zie de pagina over de kosten.

Ervaring van patiënten

Verrassend!

Rated 5,0 out of 5
april 25, 2024

Gespannen en volledig ingelezen ben ik de afspraak in gegaan. Ik vond het oprecht spannend. Er gaat toch iets gebeuren op een plek wat een gevoelig gebied is.

De verdoving zag ik het meest tegenop. Eerlijkheidshalve heb ik daar amper wat van gevoeld.

Alles viel zo mee. Ik heb weinig tot niets gevoeld van heel de ingreep, ook al blijft de plek een vreemde gewaarwording.

Na 10 minuten stond ik opgelucht buiten en heb mij goed gehouden aan de voorschriften. Goed koelen en rustig aan doen. Ook de dagen na de behandeling heb ik geen pijn of last ondervonden.

Al met al kan ik zeer goed terug kijken op de behandeling!

Remco

Maak direct een afspraak

Een afspraak maken voor de behandeling? Vul het afsprakenformulier in en wij nemen contact met u op.

Veelgestelde vragen

Wanneer ben ik onvruchtbaar?2021-12-09T12:58:06+00:00

Let op! U bent niet meteen onvruchtbaar na de ingreep. Er zijn altijd nog levende zaadcellen in de zaadleiders, deze kunnen de eerste maanden met de zaadlozing meekomen. Daarom is het belangrijk dat u de eerste 3 maanden altijd voorbehoedsmiddelen gebruikt. In deze 3 maanden moeten er ongeveer 15 tot 20 zaadlozingen plaats vinden.

Na deze 3 maanden en de 15 tot 20 zaadlozingen wordt u geacht om een zaadmonster in te leveren. Dit is nodig om vast te stellen of er nog zaadcellen aanwezig zijn in het monster. Als er geen levende zaadcellen meer zichtbaar zijn, is de sterilisatie geslaagd. U bent dan vanaf dat moment onvruchtbaar. Dit onderzoek kunt u via uw huisarts laten verrichten.

Ga naar de bovenkant